Thursday 10 August 2017

Tao Kae Noi Halal Haram Forex


Tao Kae Noi, Halal atau Haram. Siapa yang tidak mengetahui cemilan ini Cemilan rumput laut yang berasal dari Thailand ini terkenal karena kisah dari pembuatnya Top Ittipat yang sukses dalam umur yang masih sangat muda. Rasanya beraneka ragam, mulai dari yang biasa sampai pedas. Namun, apakah cemilan ini haram atau halal Salah satu pengguna kaskus bilang, buat yg muslim yg suka makan Nori produksi Tao Kae Noi hati2 produk yg baru sudah tidak ada label Halalnya lagi. Dulu ada label halalnya gw curiga karena dlm produk itu ada E631. Bahan ini bisa halal atau tidak karena E631 itu didapat dari Daging dan Ikan, nah kalau dagingnya tidak halal jelas E631 dlm Tao Kae Noi itu jadi tidak Halal, krn itu gak ada label halalnya dulu2 Tao Kae Noi ada stempel Halalnya, tp skrng tidak ada dan Bahkan stempel halalnya di tutup kertas. Seperti yang dikutip dari forum Kaskus. Menurutnya dulu ada label halal pada kemasan cemilan tersebut, namun sekarang sudah tidak ada lagi. Pernah pernah label halalnya sengaja ditutupi kertas. Di dalam komposisi pembuatan cemilan tersebut, ada kode E631 yang terkena dampak cemilan tersebut diharamkan. Nah sobat, jangan lupa untuk memeriksa cemilan yang anda beli ada label halalnya atau tidak. Postingan ini sengaja dibuat untuk memberi sifat ke hati-hatian dalam membeli cemilan. Tentang PenulisAssalamualaikum w. b.t, Saudara Saudari yang dirahmati Allah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ingin memaklumkan kepada masyarakat berhubung maklumat yang telah disebarkan secara meluas khasnya melalui media sosial berhubung kod E yang suka memiliki lemak babi. Untuk makluman, KOD Elah kod untuk bahan tambah (aditif) dan ianya selalu digunakan pada label makanan di negara Kesatuan Eropah. Bahan aditif merupakan bahan yang selamat dimakan dan terbagi secara khusus ke dalam makanan dalam kuantiti yang sedikit untuk memajukan kualiti penyimpanan, pemprosesan, penyediaan dan pembungkusan makanan. Skim penomboran ini hadir Sistem penomboran Antarabangsa (Sistem Penomoran Internasional INS) yang telah ditentukan oleh Jawatankuasa Codex Alimentarius. Ia adalah koleksi pelbagai standar, kod praktis, panduan antarabangsa yang diiktiraf berhubungan dengan makanan, makanan olahan makanan dan keselamatan untuk menjaga kesihatan manusia dan jaminan kod dagang yang beretika dijalankan. Bagi Kesatuan Eropah, Kod E ini adalah berlaku untuk aditif yang boleh dimakan kerana hanya sebahagian dari bahan aditif yang dibenar untuk digunakan. Nombor E juga digunakan pada label pemakanan di Australia, Selandia Baru, Amerika Utara, di Kanada dan Israel. PENGKELASAN NOMBOR E MENGIKUT JENIS BAHAN ADITIF E100 - E199 - Warna E200 - E299 - Pengawet E300 - E399 - Oksidan - Fosfat - Antioksida - PengawalAsid E400 - E499 - Pemekat - Pelembap - Penstabil - Emulsifier E500 - E599 - Garam - Regulator Asid - AgenPenghalangKerak E600 - E699 - PenambahPerisa E900 - E999 - Pemanis - Bahan-bahan E1000- E1999 - Bahan Kimia Tambahan Tidak semua nombor E yang digunakan untuk membuat sesuatu produk makanan berasaskan dari sumber yang haram. Bahan-bahan aditif ini bisa bersumberkan tumbuhan, sintetik, mikrob, semulajadi, kimia dan haiwan. Contoh Nombor E yang paling kerap ditanyakan oleh orang ramai adalah E471. Ia adalah sejenis pengemulsi iaitu mono dan digliserida. Sumbernya adalah dari lemak sintetik yang terhasil dari gliserol dan asid lemak semulajadi terutamanya dalam tumbuhan (contohnya minyak kelapa sawit) atau lemak haiwan. Ramuan ini secara umum sama dengan sebatian pelbagai bahan dengan kandungannya sama-sama dengan lemak semulajadi yang boleh dihadam. Dalam memastikan sumber yang kita makan adalah terjamin, masyarakat harus peka terhadap jenis aditif makanan dan tahap kandungan yang dibenarkan untuk digunakan dalam sesuatu produk makanan. Industri makanan dan barang gunaan pula bertanggungjawab untuk mengenal pasti status sumber aditif makanan yang dipakai tidak akan menimbulkan keraguan kepada para pengguna Islam. Manakala Bahagian Hab Halal, Jakim akan menjamin syarikat yang memohon sijil halal wajib mengishtihar kesemua ramuan termasuk aditif makanan yang dipakai bisa dicoba dengan dokumen yang kukuh (seperti sijil halal yang diiktiraf dan analisis makmal). Sehubungan itu, sekiranya produk ini merupakan produk tempatan dan mendapat sijil Pengesahan Halal Malaysia, maka boleh saja tanpa harus-nya pun sudah kod kodenya kodok. Yah sekiranya produk itu bukan produk tempatan juga tidak mendapat sijil pengesahan halal Malaysia meski menggunakan e-kod yang sama, pengguna dinasihatkan agar berhati-hati dalam memilih produk tersebut. Sekian dimaklumkan, terima kasih. 8220BERKHIDMAT UNTUK NEGARA8221 8216Saya Yang Menurut Perintah8217 DATO8217 HAJI OTHMAN MUSTAPHA Ketua Pengarah JAKIM Wallahualam

No comments:

Post a Comment